ODPIRANJE SRCA dne 03.12.2015 ob 20 uri

UVOD

Sem Sanja Žontar, svojeglava raziskovalka tega sveta in svoje notranjosti, učiteljica in učenka, pisateljica in bralka, plesalka in igralka, avanturistka, ….. vse kar mi srce poželi….. vendar če si podam nalepko, da boste lažje razumeli in me polepili še vi: po poklicu sem univ. dipl. ekonomistka, zaposlena, samska in srečna…..

DELAVNICE ODPIRANJE SRCA so prišle spontano. Sama raziskujem svojo notranjost in pojavila se mi je potreba po še več, da iščem globje in svoje izkušnje delim z vami.

Prav tako pa se sama še vedno učim in napredujem v srcu – duši.

Na delavnicah bo vsak mesec ena glavna tema, ki ji bomo posvečali malo več pozornosti. Znanje bomo nadgrajevali, veliko bomo delali na dihanju, srčni koherenco, mantrah, afirmacijah, NLP tehnikah, šamanskih tehnk, sproščanju telesa in uma, predvsem pa bomo delali na povezovanju s srcem oz. svojo dušo.

Delavnica bo občasno tudi zelo ustvarjalna od risanja do igranja, petja in plesa. Delavnica pa bo prinesla tudi delo na sebi doma, in verjetno tudi polno lepih sprememb v vašem življenju. Spremembe so dobre in se jim brez strahu lahko prepustite, saj smo sami »mali bogovi« in v tem trenutku že popolni prav takšni kakršni smo. Vse ste ustvarili sami. Vse je dobro in vse je tako kot mora biti.

Veliko objemanja. Zakaj objemanja?Podari objem:)

4 objemi na dan za preživetje

8 objemov na dan za normalno življenje oz. da vzdržujemo dobro psihično stanje in

12 objemov na dan da napredujemo oz. za osebno rast

Objemanje je v resnici čudežno zdravilo in odlično darilo. Pomaga imunskemu sistemu, zdravi depresijo, zmanjšuje stres in prinaša zdrav spanec. Je poživljajoč, pomlajujoč in nima nobenih stranskih učinkov.

Dobrodošle so vse vaše želje in pripombe za izboljšanje delavnice. Če pa vam bo delavnica všeč jo lahko priporočite naprej.

2. MANTRA

Kaj je mantra?

Mantre so duhovne pesmi v staroindijskem jeziku sanskrtu. Uporabljajo se z določenim namenom. S petjem manter prikličemo v svoje življenje obilje, polnost, svobodo, mir, srečo, ojačamo svoj jaz in prebujamo svojo dušo. Z njimi pa preženemo negativne misli in slabo počutje. Mantre prebujajo in transformirajo vso spečo energijo v našem telesu. Rezultat je pozitiven odnos do vsega, radost, volja in pomladitev našega telesa. Vsaka beseda v mantri ima svojo vibracijo in s tem svojo nalogo, s petjem naš um počiva, vibracija pa poskrbi za naše boljše počutje.

Skupinsko petje manter še ojača delovanje. Skupna energija omogoči vsakemu posamezniku, da globje izraža sebe skozi petje in bolj občuti energijsko spremembo.

Meditacija na mantro OM
Mantra OM je kraljica vseh manter. Vsaka mantra se začne in konča z mantro OM. Izkustvo pomena OM avtomatično vodi k polnemu razumevanju vseh drugih manter. Je največja in univerzalna mantra in jo lahko uporabljamo za vse namembnosti. Vse ostale mantre so omejene in služijo specifičnim namenom ali specifičnim ljudem. Ko izkusite OM imate možnost, da razumete specifične mantre. To je zvok, ki so ga odkrili stari rishiji v stanju najgloblje meditacije. Stalna in intenzivno zavedanje mantre OM lahko spremeni aspiranta in ga pelje v isto stanje v katerem so rishiji odkrili OM. Potrebno je stalno zavedanje. Zavedanje pri meditaciji na mantro OM je na zvoku ali simbolu. Določimo ali bomo peli mantro OM počasi ali hitro, srednje hitro, eksplozivno ali bomo peli glasno ali mentalno z ujjayi izdihom. Določimo tudi kako dolgo jo bomo delali. To je enostavna praksa, njene koristi pa so zelo velike. Kadarkoli čutimo jezo, napetost, depresivnost ali druga negativna čustvena stanja lahko prakticiramo petje mantre OM

OM NAMO BHAGAVATE VASUDEVAYA

Om namo bhagavate vasudevaya

Pomen: Zaščita Opis: Mantra, ki pravi da je OM zvok v meni in je zavedanje enosti vsega. Ponavljanje le te omogoči prepoznavanje naše resnične-razsvetljene narave.OM je kozmični DA (generator Vesolja), NAMO pomeni pozdravljam, BHAGAVATE pomeni božansko, VASUDEVAYA je praznovanje naše notranje božanskosti..OM GUM GANAPATAYEI NAMAHAOm gum ganapatayei namahaPomen: Nov začetek Opis: Pozdrav odstranjevalcu ovir (Ganeshu). Mantro Om Gum Ganapatayei Namaha uporabljamo takrat, ko se lotevamo novih projektov, se odpravljamo na novo pot,... pomaga nam lažje premostiti ali ozavestiti energetsko oviro, ki se nam pojavi na poti. Ganapati ali Ganesha je odstranjevalec ovir.

3. KAKO JE POMEMBNO DIHANJE?

Je ena najboljših tehnik obvladovanje stresa in eno najčudovitejših orodij za doseganje telesne in duševne harmonije. S pomočjo dihanja se lahko na naraven način pomirimo, postanemo boljše razpoloženi ali bolj polni energije, z njim izboljšujemo zdravje telesa in celo prispevamo k njegovi lepoti.

Pomemben element dihanja je naša pozornost. Če ugotovimo, da misli begajo kot opica na drevesu, in pozornost ni v trenutnem početju dihanju, bo rezultat manj celovit. S pozornostjo sledimo toku zraka, ki potuje po nosnicah v pljuča in zavedajmo se, da nas vsak dih napolni s svežo energijo. Z izdihom naj odnese napetosti telesa in uma. Prepustimo se ritmu, ki nas povezuje z življenjem!

VAJA

Ali je vaša tehnika dihanja pravilna ali napačna?

Eno roko postavite na prsi in drugo na trebuh. Nekaj časa normalno dihajte in pri tem opazujte gibanje vsake roke pri vsakem vdihu. Katera roka se bolj vidno dviguje? Če je to tista, ki jo držite na trebuhu, se lahko mirno potrepljate po ramenih. Imate namreč izvrstno tehniko dihanja.

VAJA POLNO DIHANJE

Pravilno dihanje je z vdihom, ki sega do prepone. Položite roko na popek in drugo na prsni koš. Skozi nos vdihnite zrak in začutite, kako vam polni spodnji del trebuha. Vdihujte dokler ne napolnite trebuha, prsnega dela in navsezadnje področje ključnice. Z rednimi vajami boste spodbudili telo, da bo na podoben način dihalo tudi, kadar ne boste razmišljali o tem kako dihati.

- Najprej dihaš s trebuhom
- Potem dihaš samo z prsmi
- In dihanje združiš – vdih skozi nos v trebuh, potem v prsa in izdih iz prsi in potem trebuha

Pomembno je da je izdih daljši kot vdih. Zavestno dihanje je ko telo pustimo, da diha samo, mi pa smo pozorni in se zavedamo dihanja. Pozornost na dihanje ponovno poveže telo in um oz. je most med telesom in umom ter srcem in dušo.

4. SRČNA KOHERENCA

Kaj je koherenca? Je medsebojna povezanost, odvisnost.

SRČNA KOHERENCA je povezanost s srcem. Metode SK neposredno vplivajo na čustvene možgane, kjer vzpostavi v telesu koherenco. Zaradi telesne povezave čustvenih možganov s telesom pogosto nanje lažje vplivamo prek telesa kot pa z mislimi in besedami.

Človeški možgani so sestavljeni iz starih limbičnih možganov – čustvenih možganov in novih neokorteksa. Globoko v možganih v središču, ležijo stari možgani, ki jih imajo tudi vsi sesalci. To so možgani znotraj možganov. Zgrajeni so drugače, njihove celice so drugače organizirane in celo biokemične lastnosti so drugačne. Čustveni možgani uravnavajo vse, od česar je odvisno naše psihično zdravje, in večino tistega kar uravnava fiziologijo telesa, od delovanja srca, krvnega tlaka,hormonov do prebavnega in imunskega sistema. Čustvene motnje so posledica neravnovesij v čustvenih možganih. Pri mnogih ljudeh izvirajo iz bolečih dogodkov v preteklosti, ki nimajo nikakršne povezave s sedanjostjo, a še vedno pogojujejo njihovo vedenje. Glavna naloga zdravljenja je reprogramiranje čustvenih možganov, da se prilagodijo sedanjosti.

Z malo vaje in uporabo HeartMath tehnik, se lahko naučite kako uporabljati moč srca, kontrolirati njegov ritem in s tem spreminjati svoje počutje.

Pomemben prvi korak je zavedanje lastnih trenutnih občutkov. Kako se počutite? Mnogi preživimo cel dan in prepoznavamo čustva le na površini ne zavedajoč se čustev, ki so skriti izza tistih, ki nas prizadevajo in vplivajo na naša življenja. Da bi pridobili nov vpogled v naša čustva se moramo začeti bolj zavedati, kaj se dogaja v tem našem svetu čustev? Čeprav tehnika ni težka niti zahtevna, pa zahteva od nas upočasnitev tempa življenja in morda celo pavzo.

VAJA PREŽEMANJA (PREPOJITEV) SRCA - HEART SOAK

V takem primeru poskusite še eno HearthMath tehniko, prežemanje srca ali Heart Soak. Cilj pri tej tehniki je prepojiti srce s sočutjem in sprostiti moteča in zapletena čustva. Vaja vam omogoča, da lahko moč srca stori svoje delo. Z zadrževanjem naše pozornosti na področju srca, sproščanjem in prepajanjem naših emocij lahko za določen čas uravnovesimo in pomirimo živčni in hormonski sistem. Metoda nam pomaga, da izvzamemo za nas ključne stvari in nam dovoljuje, da odkrijemo nove poglede. Vemo, da z namakanjem pa naj bo to umazana posoda, obleke, srebrnina ali karkoli, veliko bolje in laže operemo določene predmete. Obenem pa tudi emocionalne probleme rešujemo lažje, če so prežeti s srčnim razumevanjem.

Tukaj so navodila, kako postopati, kadar se počutimo razburjeni ali zbegani.

• Usmerimo svojo pozornost na srce.

• Občutimo, kot da smo vzeli neprijetna čustva v srce in jih tam »namakamo« nekaj minut.
• Naslednje poskusimo občutiti sočutje do samega sebe preden začutimo olajšanje.
• Potem , ko nekaj časa namakamo pričnimo nežno odpuščati moteče čustva in dopustimo, da srce za nas postori, kar mora.

• Če nam um zatava in občutimo, da se neprijetna čustva lahko ponovijo, potem odpustimo izkušnjo, ki ta čustva sprožajo, se ponovno osredotočimo na srce, sprostimo in ponovimo občutke sočutja do nas samih.

Prepajanje srca je nežen postopek.

Za določene spremembe se ne trudimo premočno. Če so čustva globoka, bomo potrebovali več časa in bomo morali ponoviti ta postopek večkrat. Če se pojavijo neprijetni občutki večkrat dnevno, potem postopek ponovite večkrat dnevno. S časom začutimo čustveni premik. Uporabljajmo vse tri metode posamično ali v kombinaciji, če se počutite napeti, zaskrbljeni, dolgočasni, jezni.

Ko se postopka navadite lahko začnete delovati na dolgotrajnih čustvih, ki so globje ukoreninjena. Vsak napor rodi novo svobodo in dovoljuje svobodne izkušnje in bolj koristna čustva ljubezni in sprejemanja. Vaše čustvene navade so bodo spremenile in vam dovolile veliko večjo moč manifestiranja zastavljenih ciljev, obenem s povečanjem veselja in izpolnitve v vašem življenju. V seštevku imamo ljudje čudovit dar, sposobnost izkušanja čustev. Moč čustev lahko neizmerno obogati naše življenje, vendar nam ga ravno tako lahko tudi uniči. Razumevanje moči naših čustev je bistveno, če želimo živeti izpolnjeno, zdravo življenje. Brez čustev postane naše življenje revno. Nekateri jih doživljajo kot negativne, nekateri kot pozitivne, nekateri bežijo pred kvaliteto življenja, nekateri z njimi dodajajo kvaliteti življenja.

Sami lahko izberete svoje čustveno življenje in svobodno lahko določite kakšno bo. Če izberete življenske izkušnje z veliko adrenalina in kortizola, vas lahko tako življenje poškoduje in prizadene. Ko izkusite pozitivna čustva, kot so spoštovanje, urejenost in ljubezen, ste občutno povečali hormon kot je DHEA, ki vas revitalizira. Najnovejše raziskave kažejo, da srce pošilja našim možganom zelo močne komande, ki pomagajo uravnavati naša čustva in ustvarjajo nove in boljše čustvene vzorce. Ključ je v učenju, kako spremeniti naš srčni ritem iz kaotičnega v skladnega. Ko opazujemo naša čustva in vadimo enostavne srčne tehnike, nam le te pomagajo spreminjati naš srčni ritem in nas opremljajo z novimi sposobnostmi, kako zmajšati negativna čustva in, kako jih nadomeščati z bolj pozitivnimi. 
Čustva niso skrivnost niti niso nikakršna uganka. Opazovanje čustev ni neprijeten proces. Z malo hrabrosti, ki prihaja iz srca, se boste vkrcali v pomembno pustolovščino. To je raziskovanje moči emocij. Če temu dodate ustrezen napor, ki prihaja iz srca, s tem pa nadomestite manj zaželjena čustva s tistimi, ki vam služijo, se bodo zadeve v vašem življenju začele hitro spreminjati na bolje. Življenje bo postalo vse lažje in lažje. Kmalu si boste nabrali vse več moči. Na najbolj otipljiv način pa boste kmalu začeli žeti nagrade in priznanja za vaše iskrene napore.

Pomembno je, da se zavedamo da nam tehnike srca pomagajo spremeniti vsakdanje življenje in obnoviti notranje energije telesa. Te tehnike nam pomagajo, da gremo globje v srce in najdemo svojo notranjo moč, ki samo čaka da jo najdemo. To imamo vsi v sebi, tako lahko dostopamo do našega intuitivnega vodstva srčne inteligence, da bi lahko našli moč ljubezni.

Moč čustev

Že na začetku vam predlagam, da razmislite o naslednjem dogodku. Kako bi bilo, če bi se povzpeli na vrh prekrasne gore, potem pa nikakor nebi mogli občutiti vznemirljivega občutka veselja ob tem vzponu? Kako bi bilo, če bi bili v prijetni družbi s svojimi prijatelji in nebi mogli občutiti medsebojne naklonjenosti in ljubezni? Naša čustva so tako naraven del našega obstoja, da jih sprejemamo kot samoumevna.Dovoljujejo nam prepoznati izkušnjo strukturne barvitosti življenja. Brez emocij se lahko povzpnemo na goro, preživljamo trenutke s prijatelji in z družino, vendar se takoj vprašamo kakšen smisel obstaja v vsem tem? Čustva dajejo našemu življenju velik pomen. Kot človeška bitja imamo čudovite sposobnosti. Na prvem mestu je to sposobnost občutiti množico različnih čustev in občutkov. Poznamo cel spekter občutkov. Od navdušenja, obžalovanja, strasti in miru, do zadovoljstva ali pomanjkanja. Vse to lahko občutimo v večji meri, kot katero koli drugo živo bitje.

Izkušnje ne doživljamo le kot nekaj o čemer razmišljamo, temveč predvsem kot nekaj, kar občutimo. Moč čustev je osupljiva in čudovita. Čustva lahko naše življenje brezmejno bogatijo, če pa jih modro ne uporabljamo, nas lahko tudi uničijo. Po eni strani nas lahko čustva kot ogenj koristno ogrejejo, lahko pa tudi opečejo. Čustva so gonilna sila naših mnogih odločitev in dejanj, lahko nam pomagajo na bolje, lahko na slabše. Lahko nas bogatijo in dodajajo kvaliteti naših življenj, lahko pa povzročijo pomanjkanje energij ter nas oropajo življenjske sile. Na svojih vsakodnevnih življenjskih poteh ves čas doživljamo čustvene izkušnje. V neobvladljivih in skrajnih primerih se počutimo, kot bi nemočno drveli po toboganu. Čustva so sama po sebi zelo zapleten sistem, zato jih včasih tudi tako težko razumemo. V neskončnem nizu dogodkov se čustva lahko zelo hitro pojavijo in hitro tudi izginejo. Čustva so včasih zelo očitna, včasih komaj opazna. V le nekaj kratkih trenutkih lahko glede na okoliščine občutimo zelo različna in številna čustva. Oglejte si primer, ko se nahajate na neki zabavi in druženju in vam nekdo pokloni kompliment, da sijajno izgledate. V hipu postanete odlično razpoloženi in se počutite, kot bi lebdeli. Ko nato opazujete prisotne, bežno zagledate nekoga, s katerim ste imeli pred kratkim konflikt. V hipu se počutite neprijetno in nemirno. Ko se zatem zapletete v pogovor s sosedom, ki vam pove, da je vaš skupen prijatelj hudo zbolel, se počutite kot bi bili v šoku. Prevzame vas občutek žalosti. Ko tej slabi novici še vedno preživljate občutke žalosti, vas objame nekdo, ki ga niste videli dolga leta. Vaša čustva se spet v hipu spremenijo, iz žalosti v veselje in pozitivno vznemirjenje. Vsi ti občutki, od žalosti, do veselja, nejevolje in vznemirjenja so se odvijali v zelo kratkih trenutkih in vsak je barval vaše zaznavanje in dodajal ter odvzemal kvaliteti vašega trenutka.

Ta primer očitno pojasnjuje moč in pomembnost naših čustev in naš odziv na dobre ali slabe novice. Dobra stran tega je, da imamo možnost in sposobnost izkušati vso zapletenost naših občutij in čustev. To nam dopušča naš zelo oseben odnos do življenja. Slaba stran tega pa je, da smo prepogostoma v celoti odvisni od naših čustev in jih doživljamo kot naš neposreden odziv na zunanje dogodke in ne kot naše zavestne izbire. Rezultat tega je, da večina ljudi še vedno preživlja trenutke nemočno prepuščena zunanjim dogodkom.

Če želimo živeti uravnovešeno in prijetno življenje, se moramo naučiti, kako zavestno uravnavati naša čustva. Seveda je veliko premalo le pozitivno razmišljanje. V današnjih trenutkih pospešenih sprememb je to zavedanje zelo pomembno. Prepričani smo lahko, da je naslednja stopnja človeškega razvoja razumevanje, kako čimbolj ustrezno izrabljati moč emocij. Da bi povečali kvaliteto naših življenskih izkušenj moramo predvsem izboljšati najprej svoje zdravje, nato pa poiskati ustrezne rešitve naših osebnih in družbenih težav v okolici.

Kaj so čustva? Čustva so energije v gibanju (Emotion - energy in motion). Sama beseda izhaja iz latinske besede »emovere«, ki pomeni premikanje. Čustvena energija je nevtralna in v svojem bistvu predvsem dodaja moč našim mislim. Misli same po sebi ne porabljajo veliko energije. Čustva so tista, ki ojačujejo naše misli. Če ste zaradi nečesa razdraženi in temu dodate še čustveno energijo, se razdraženost spremeni že v jezo. Po drugi strani pa, če ste do nekoga prijazni in temu dodate še svojo čustveno energijo, se prijaznost spremeni v globje čustvo naklonjenosti in sočutja, lahko pa še kaj več. V bistvu dajejo naša čustva našim mislim dodatno moč. Naše čustvene energije delujejo veliko hitreje kot delujejo naše misli.

Svet emocij deluje veliko hitreje kot deluje naš miselni svet. Znanstveniki so neštetokrat potrdili, da se naši čustveni odzivi pojavijo preden imamo čas podrobneje razmisliti o določenem dogodku. S čustvi dogodek ovrednotimo v istem trenutku, ko dogodek občutimo. O vsem podrobneje razmislimo šele kasneje. Na biološkem nivoju se postopek doživljanja čustev dogaja v biokemičnem in nevrološkem delu našega telesa. Ti postopki zajemajo srce, možgane, živčni in hormonski sistem in vsa čutila. Zapleteni merilni instrumenti danes že zelo jasno kažejo, da so čustva proizvod stalnega dialoga med celotnim telesom in med možgani. V resnici so čustva kombinacija občutkov zaznave pomešanih z mislimi razuma in telesnimi biokemičnimi odzivi. Vse skupaj oblikuje naše čustvene izkušnje, v različnih oblikah in stopnjah. Od najbolj prijetnih do zelo bolečih. Da bi učinkovito izkoristili osupljivo moč čustev, moramo zelo ozavestiti katera čustva dodajajo kvaliteti našega življenja in katera odvzemajo tej kvaliteti.

Psihologi podrobno kategorizirajo katera čustva so pozitivna in katera so negativna. Čustva, kot so jeza, strah, sovraštvo, ljubosumje, žalost so le nekatera od negativnih čustev. Čustva, kot so ljubezen, sočutje, spoštovanje, skrb in radost se smatrajo za pozitivna. Telesni jezik zlahka razkriva in prikazuje razliko med pozitivnimi in negativnimi emocijami. Jeza napne naš vrat in ramena, medtem ko strah vznemiri naš želodec. Ljubezen, spoštovanje, sočutje in prijaznost nas sproščajo in dovoljujejo našemu komunikacijskemu sistemu delovati v večji harmoniji in bolj učinkovito. To seveda še ne pomeni, da so nekatera čustva le dobra ali slaba. Vsa čustva igrajo zelo pomemben delež v našem izkušanju življenja. Čustva so kot barve, ki jih umetnik uporablja, da nariše naše življenjske izkušnje. Izkušnje so barve na umetnikovi paleti, ki jo uporablja za risanje barvne slike našega življenja. Nikakor vam ne predlagamo, da zatirate svoje čustva ali, da ne bi smeli nikoli občutiti žalosti ali razočaranja. Trdimo le, da so na dolgi rok določena čustva bolj koristna za nas, kot so druga. 

O čustvih moramo razmišljati, kot o čustveni hrani. Mnogi posvečajo zelo veliko pozornosti temu, da bi pretuhtali, kaj bi jedli. Nadzorujejo kalorije, porabe mastne hrane, soli, sladkorja in podobno. Hrane, ki so dobrega okusa, moramo jesti v zmerni meri. Čokoladna torta zanesljivo ni slaba, če pa jo cel teden jeste, lahko z gotovostjo verjamete, da bo vaš organizem to zaznal in vi boste občutili posledice. Podobno je z emocijami. Če želimo jih lahko izbiramo, kot lahko izbiramo hrano. Če želite živeti v dieti negativnih čustev, jeze na druge ljudi, če se stalno podcenjujete in vas je vsega strah, to sicer lahko počnete. Vendar vas bo telo kmalu ponovno opozorilo, da bo prišlo do posledic, ki bodo močno vplivale na vaše mentalno in telesno zdravje in posredno tudi na celotno kvaliteto našega življenja. Če pa po drugi strani vse bolj pogosto izbiramo pot spoštovanja, prizadevnosti in radosti, bo vpliv na naše počutje veliko bolj ugoden. Moč emocij moramo spoštovati in upoštevati, saj ima zelo velik vpliv na to kako preživljamo naše življenje in kakšen odnos imamo do sebe in drugih, celo do lastnega zdravja. 

Kako delujejo čustva na naše telo? Telo začne izločati vrsto izmed 1.400 različnih biokemičnih snovi v tistem trenutku, ko zazna stresno čustvo. Hormoni in nevrotransmiterji delujejo ozirajoč se na naše zaznave in občutke. Negativna čustva zadržujejo naše telo v kopeli stresnih hormonov. Ti hormoni pospešujejo staranje naše biokemične ure ter izčrpavajo našo življensko radost in fizično vitalnost. Seveda bomo takoj začutili negativne posledice stresnih emocij. Čustva so zelo potrebna, saj nas opozarjajo na možno nevarnost, ali kadar moramo nujnim, pomembnim stvarem posvetiti svojo pozornost. Če to postane stalna navada, lahko to vodi do mnogih psiholoških in biokemičnih zapletov, kot so različne motnje: od kroničnega strahu do depresije in srčnih zapletov. Znanstveniki so odkrili, da je čustveni stres eden najmočnejših faktorjev za srčne bolezni in nenadne srčne napade. Čustven stres je celo bolj nevaren, kot sta kajenje in dolgo trajajoče sedeče delo. Hormon, ki zahteva posebno pozornost je adrenalin.Močna čustva, kot so jeza ali strah sproščajo velike količine adrenalina v naš sistem. Adrenalin nam daje neke vrste pospešek, kot skodelica kave. To je v določenih okoliščinah sicer celo koristno, vendar pa preveč adrenalina vodi do visokega pritiska in telesne in psihične izgorelosti. Drugi hormon, ki se sprošča kadar smo v stresu negativnih emocij je kortizol. Je nujno potreben hormon. Če do sedme ure zjutraj ne doseže naravnega nivoja v telesu, se boste prepozno zbudili in zamudili v službo. Če ga telo kronično proizvaja več kot ga je treba, vas to lahko vodi do množice problemov. Prevelik nivo kortizola je lahko sčasoma vzrok za pomanjkanje kostne mase in osteoporoze, za čire na dvanajsterniku ali želodcu, značilno prerazporeditev maščobnih tkiv v pas in boke in povečanje maščob v arterijah. Negativna čustva so vzrok za povišani nivo kortizola v telesu. To pomeni, da vsakič, ko ste zaskrbljeni in jezni ali se pripravljate na stresno situacijo, vaši možgani signalizirajo žlezam, da sprožajo več in več kortizola v vaš telesni sistem. Dokazi so očitni, saj že zmerna količina negativnih emocij škodljivo vpliva na vaše zdravje. Obstaja tudi druga možnost.

Moč emocij lahko izrabimo tudi na način, ki bo koristen našemu zdravju. Pozitivna čustva lahko delujejo tudi v koristni smeri razveljavljanja negativnih čustev. Učinkovito umirjajo vpliv negativnih čustev na naše možgane in telo. Ko občutite čustva, kot so spoštovanje ali skrb za nekoga, začne vaše telo proizvajati biokemične snovi, ki so regenerativne in zelo koristne zanj. Eden od teh hormonov se imenuje DHEA(večfuncijski steroid), ki je v človeškem telesu najbolj obilen. Vsebuje hormon »pomlajevanja« , saj ga imajo v svojih organizmih mladi ljudje v veliki količini. Kadar telo proizvede velike količine DHEA hormona, se počutimo vitalni, obenem pa ta hormon nevtralizira proizvodnjo stresnega hormona - kortizola. Pozitivna čustva povečajo proizvodnjo DHEA hormonov, ki pospešujejo emocionalno vitalnost in upočasnjujo staranje. Načrtovano sprožanje pozitivnih emocij v današnjem stresnem svetu seveda ni lahka naloga. Vendar nova razumevanja podprta z naprednimi znanstvenimi raziskavami že danes ponujajo rešitve tega velikega izziva. 

Zadnjih trideset let je Doc Childre (ustanovitelj projekta HeartMath) razvijal tehnologijo, ki je posebej koristna in se usmerja na regulacijo naših čustev. Jedro Doc Childre sistema je usmerjanje na srce, v energetskem in fizičnem smislu. Srce je zelo močan izvor celične inteligence. V preteklih dvajsetih letih so nevrologi velikokrat opozorili na dejstvo, da srce ni le preprosta mišica. Je tudi zelo prefinjen organ zaznavanja in obdelovalni center različnih informacij. Srce ima popolnoma samostojen živčni sistem, ki ima sposobnost občutenja, učenja, spominjanja in, ki poseduje funkcionalen in od možgan v celoti samostojen sistem odločanja. Srce na štiri različne načine pošilja močna sporočila možganom in ostalim delom telesa. Na nevrološki, bio-fizikalen, na hormonski in energetski. V zgodnjih 90-ih letih so raziskovalci Inštituta HearthMath odkrili kritično povezavo med emocijami in možgani. Njihovi rezultati so jasno pokazali, da je srce del čustvenega sistema in, da igra srce zelo pomembno vlogo v načinu našega občutenja in razmišljanja. Pomemben preboj se je zgodil, ko so znanstveniki odkrili, da se čustva odražajo v ritmu srčnega utripa. Negativna čustva, kot so vznemirjenje, razočaranje in jeza vodili k neurejenemu in neenakomernem utripu. Po drugi plati pa so pozitivna čustva, kot so spoštovanje, prizadevnost, sočutje in ljubezen vodili v bolj urejene in skladne vzorce srčnega utripa. Možgani dobivajo informacije in se odzivajo na spremembe srčnih utripov. Če utripe spremenimo, sprožimo spremembe čustvenih odzivov. Z drugimi besedami neurejen srčni utrip lahko vodi k čustvom, kot so jeza in strah. Urejen srčni utrip aktivira bolj prijetna čustva, kot so prizadevnost, spoštovanje in ljubezen. Ko so znanstveno dokumentirali vpliv srčnega utripa na možgane so na Inštitutu HeartMath začeli razvijati tehnologije, ki vplivajo in spreminjajo srčni utrip iz neurejenega v urejen. Opisane tehnike spreminjanja utripa so vključene v HeartMath računalniške učne programe, ki poučujejo ljudi, kako s pomočjo srca upravljati z našimi čustvi. 

Ključne študije teh metod na podlagah srčnega utripa so bile narejene več tisoč ljudeh v različnih korporacijah in drugih organizacijah. Rezultati so pokazali vidne in trajne spremembe na področju čustvenega obnašanja. To delo je prepričljivo potrdilo dejstvo, da se lahko naučimo nadzorovati naš srčni utrip, s ciljem povečanja sposobnosti vplivanja na naše čustveno stanje. S tem znanjem lahko prikličemo katerokoli čustvo, ki ga želimo da bi bili imuni na nenadzorovane čustvene reakcije. Razvijemo nove čustvene vzorce in začnemo popravljati naše čustvene navade. Razumljivo je, da spreminjanje negativnih čustev ni lahka naloga. Vendar iz prakse vemo, da v praksi za tako odločitev obstaja zelo veliko utemeljenih okoliščin in razlogov. Namen je, da se naučimo, kako z uporabo srčne moči nevtraliziramo veliko neželjenih občutkov in podaljšamo obdobja, ko doživljamo pozitivne čustva. Že majhen korak je pomemben premik k učinkovitem uveljavljanju moči pozitivnih emocij.